Over Ons

Eind 2016 zoekt meubelmaker Erik Heere een partner die samen met hem een hobbymatig bierbrouwerijtje wil beginnen. Auke Kooistra (Graauwe Paard) heeft er serieus oren naar, waarna de heren op de til van Auke’s juist aangekochte loods een kleinschalige brouwerij starten. Erik weet op Terschelling een prima brouwinstallatie voor een zacht prijsje op de kop te tikken, die op Ouwe-Syl een nieuwe thuisbasis krijgt. Bier brouwen is een ingewikkeld proces, iets wat je niet zomaar even doet. Er worden contacten gelegd met collega brouwers op het Bildt, die hun jarenlange ervaring met de Sylster brouwers in spe delen. Het plezier in bierbrouwen ontwikkelt zich steeds verder, tot op de dag van vandaag stralen Erik en Auke wanneer het over bier brouwen gaat. 

Toch zien de heren hun passie nog steeds als hobby. Gedurende het brouwen krijgt het gerstenat in de loop der tijd steeds meer de smaak die het duo voor ogen heeft. Het bier wordt op dat moment op kleine schaal hobbymatig in de loods gebrouwen, en daar blijft het bij. Tot kort geleden. De installatie in de loods blijkt niet geschikt voor het bierbrouwen op grotere schaal, daarom wordt het op ‘e Syl ontwikkelde bier bij Tsjerkebier in Easterwierrum  gebrouwen. De gasten van Eetcafé Het Graauwe Paard kunnen sindsdien genieten van ‘Syls Geluk’ bier. Van de tap en uit de fles. ,,En geniete doen se seker fan ’t seumer biertsy”, zo laat de horecaondernemer trots weten. 

Erik gaat nog verder; ,,Het is niet zomaar een biertje drinken, het is een beleving. Je drinkt een op het Bildt ontwikkeld biertje, tot en met etiket op het flesje, ja alles is Bildts. Je drinkt Bildtse cultuur”. Met de tekst: “Het is fol van smaak, goud van kleur, fris en fruitig en ferrekte lekker” op het etiket, is niets teveel gezegd